pengikut setia

Friday, April 29, 2011

muzium perang (pulau pinang)



sejarah muzium perang 
Penang War Museum (Perang Muzium Pulau Pinang) terletak di atas Bukit Batu Maung di Tenggara pulau Penang. Dibuka untuk umum pada tahun 2002, itu adalah pertahanan tentera asli Inggeris benteng yang dibina pada tahun 1930 untuk melindungi pulau dari musuh dalam menjangka Perang Dunia 2.
Direka oleh jurutera Inggeris dan dibina oleh Afircans Selatan, India, Nepal,banduan Perang dan penduduk tempatan. Ini rumah teluk canon-firung, anti-pesawat teluk menembak, tempat tidur bagi tentera, cookhouse, sekatan iklan pusat komando.Banyak dari apa yang anda lihat sekarang ini sangat banyak dalam keadaan yang sama seperti ketika dibina. Sebahagian besar bangunan dan struktur telah berdiri ujianmasa.

Satu juga akan mendapatkan dan idea bagaimana solder itu tinggal. Barak direka sesuai dengan kedudukan. Satu set untuk perwira Inggeris, yang lain untuk barisan lain Inggeris, India dan Melayu. Anda akan dapat melihat toilet, yang terdiri daripada baldi terpencil di berdinding bilik. paip bawah tanah membekalkan air dari perigi.


Ketika Jepun menyerbu pada bulan Disember 1941, itu menjadi kem tawanan perang.Hal ini digelar Bukit Hantu (Ghost Hill / Haunted Hill) kerana beratus-ratus orang dibawa ke sana telah dipenggal kepalanya.



lorong2 sempit yang dilalui oleh para tentera

dikanan ialah tempat tahanan penceroboh


dari kiri ialah barang untuk menyiksa para tentera

tempat menghukum tentera


dikanan ialah katil yang digunakan oleh para tentera 

dikanan ialah beg yang digunakan oleh tentera jepun

dikiri ialah hostel para tentera 


........................................................................................................................

salam ,kepada pembaca blog aku , kali nie aku nk berkongsi 1 benda, kali nie aku pergi snap pic dekat muzium perang dekat penang .bayaran masuk dalmmuzium 2 RM 20 .
tetapi di dalam muzium itu ,barang yang kita lihat ,kita sentuh ,semuanya original .sampaikan aku dengan geng aku x habis pusing lah .sebab tempat itu besar sangat.
Jom kita lihat gambar2 nya...

diatas ialah orang yang bagi idea nak p muzium perang


Pada mula perjalanan kami ,kami di terangkan mengenai muzium perang dan latar belakang tempat ini.



letih berjalan..rehat sekejap

model2 bergambar yang terlibat





picture pelik

hampa semua jangan tanya aku apa benda ini

dark axe :your bad soldier
p.o.w Murphy: batu maung gurkha goddam you !!
dark axe :go to hell soldier
p.o.w Murphy :i am in hell .. now hahah
dark axe :huhuhuk hahahak

dahulu tebusan perempuan yang ditangkap akan dirogol sini
mengenai gambar perempuan didalam itu jangan tanya aku

disebalik tabir

photo gedik

snap .. snap ... snap

faizal tahir ada mix kt muzium perang

alamak terlebih sudah lompat .Kepada rakan2 ku terutamanya bale aku ucapkan terima kasih kerana sudi ikot pergi snap gambar kt muzium perang ,dan x lupa jugak kepada model2 aku yang lain,walaupon letih berjalan , tetapi aku berpuas hati sebab dapat info2 sdih mgenai 
sejarah negara kita.

p/s harap hampa semua terhibur 
kepada bale ada jugak kan gambar hang kt sini..
aku rasa kali nie lah gambar paling banyak aku update buat masa sekarang

kepada rakan2 ku yang sudi hadir 2 .. aku ucapkan selamat tinggal kepada hampa semua 
kalau hampa balik poli nanti jangan lupa aku di utaqa

"mood sedih kerana sudah diberhentikan kerja di AMD"

8 comments:

nabil sadzali said...

jangan menyalahkan line brukbnd anda yg slow itu...okew...
pic banyak sangat...la...
apa2 pown menarik
wow...dyowg g sana xajak kita pown...
hua3...

balecan said...

terbaik larh!apa nama putih tu mie?hahha...bila nk keja amd balik??rindu pulak wehhh
hahaha..trima kasih gak kat hg wehh

! .MiE. ! said...

nabil
tq2

balecan
nama putih ????
sama2 aku pon rnd kt ang jgak

Eien Mohmad said...

WAHH! nice pictureee laaa. really like it (:

keep it up !

! .MiE. ! said...

elien
tq2 hehek biasa2 jaa pic2 niee

hans said...

wah....aku tak pernah pergi sana lagi...

! .MiE. ! said...

hans
klu x pernah p .. try p tgok ... best seram pon ada

balecan said...

menda puitih tu la mie...apa nama dia erk??ahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com