pengikut setia

Monday, January 24, 2011

google earth

Salam kepada semua reader kali ini aku nak kongsi kepada hampa semua mengenai Google Earth.Bagi sesiapa yang sudah mendengar perkataan google earth ini  buat diam sudah ok.


Apa itu google earth

Google Earth adalah sebuah dunia maya, peta dan program maklumat geografi yang pada awalnya disebut EarthViewer 3D, dan telah dibuat oleh Keyhole, Inc, sebuah syarikat yang diambil alih oleh Google pada tahun 2004. 

Itu peta bumi oleh superimposisi gambar yang diperolehi dari citra satelit, fotografi udara dan globe GIS 3D. 

Ia terdapat dalam tiga lesen yang berbeza, 2 saat ini: Google Earth, sebuah versi gratis dengan fungsi yang terhad; Google Earth Plus (dihentikan), [1] [2] yang termasuk ciri-ciri tambahan, dan Google Earth Pro ($ 399 per tahun), yang bertujuan untuk penggunaan komersial. [3] Produk, kembali dikeluarkan sebagai Google Earth pada tahun 2005, saat ini tersedia untuk digunakan pada komputer peribadi yang menjalankan Windows 2000 dan di atas, Mac OS X 10.3.9 dan ke atas, Linux kernel: 2.6 atau yang lebih baru (dikeluarkan pada tarikh 12 Jun 2006), dan FreeBSD. Google Earth juga tersedia sebagai plugin pelayar yang dikeluarkan pada tarikh 28 Mei 2008. [4] Ia juga dibuat tersedia untuk penonton mobile di iPhone OS pada tarikh 28 Oktober 2008, sebagai download percuma dari App Store, dan sedia bagi pengguna Android sebagai sebuah aplikasi percuma di Android Market. Selain menerbitkan sebuah pelanggan berasaskan update Keyhole, Google juga menambah pemetaan dari basis datanya ke perisian pemetaan berasaskan web mereka, Google Maps. Pelepasan Google Earth pada bulan Jun 2005 kepada masyarakat menyebabkan lebih dari sepuluh kali ganda peningkatan liputan media pada bola dunia virtual antara tahun 2004, dan 2005 [5] memandu kepentingan awam dalam teknologi geospasial dan aplikasi.

fungsi menarik tentang google earth

  • kita boleh menjelah seluruh dunia dengan menaip perkatan diruang seach 
  • -boleh meninjau pembagunan luar negara dalam bentuk 3D

  • -mengetahui perubahan siang dan malam
  • -mengenalpasti bentuk muka bumi sesuatu tempat
  • -boleh mengukur dari 1 tempat ke tempat yang lain 
  • -mengetahui keadaan cuaca sesuatu tempat
  • (aku rasa yang ini sahaja aku taw)


Google Earth
Google Earth.svg
Original author(s)Keyhole, Inc.
Developer(s)Google
Initial releaseJune 28, 2005
(as Google Earth)
June 11, 2001
(as Earthviewer)
Stable release5.2.1.1588 (September 1, 2010; 4 months ago) [+/−]
Preview release6.0.1.2032 (December 10, 2010; 44 days ago) [+/−]
Operating systemAndroidWindows 2000,XPVista7Mac OS X,Blackberry StormiOSand Linux
SizeWindows - 12.5 MiB
iOS - 8.9 MiB
Android - 5.72 MiB
Linux - 24 MiB
Mac OS X - 35 MiB
Available in41 languages, see the list
TypeVirtual globe
LicenseFreeware/Proprietary
Websiteearth.google.com
minta maaf kerana info lari ke kiri

gambar yang aku perolehi didalam google earth

 menara komtar pulau pinang dalam bentuk 3D

city plaza alor setar dalam bentu 3D
(bagi budak aloq staq jika x taw bangunan ini aku sepak aaa)

menara alor setar dalam bentuk 3D

jambatan pulau pinang dalam bentu 3D

klcc dalam bentuk 3D

kaaba dalam bentuk 3D

pemandangan dari atas
 


bagaimana ??sempoi ark bangunan dalam bentuk 3D  jika anda semua download google earth ini aku banyak benda hampa semua nak tengok sepeti bandar di US, KOREA dan sebagainya
yer lah aku melancong dalam google earth jaa


p/s tq encik google kerana bagi saya info ini 
 http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Earth


11 comments:

shazleen nur said...

yehhaaaa..
tengs we sbb boh post nie..
mmg mmbantu ku..

! .MiE. ! said...

shazleen
mmbantu dari unsur apa
aku xfahm
aa

shazleen nur said...

aku kna cri map la we..
utk asgnment
snang la skit pkai goggle earth nie..
ada gmbr bngunan lgi 2

! .MiE. ! said...

aku memang suka mmbantu ang dalm keja2
pas nie derma nuff kt aku byk2 k

shazleen nur said...

tp kan, aku xbpa reti guna la we..hehe..xdan nk exlore lgi..

! .MiE. ! said...

nak aku ajaq kaa
hahak
senang jaa

shazleen nur said...

ha,msti ar mao..
hehe..
aku tkan2 kluar gmbr bumi ja..
haha..
xnmpk gmbr bngunan pun..

hans said...

wah
pic menara alor setar
kampung halaman ku

Vote Hans Bernombor 10 Diruangan Komen

! .MiE. ! said...

shazleen
hahak
ang nie
kan ada tmpat seach 2
sbgai cth
ang taip malaysia
lepas 2 dia akan cari malaysia
dan lepas 2 zoom aa
mna tmpat ang nk cari


hans
ahhak
anda msti berbnga kerana ada menara
aloq staq
hahak

hans said...

mestilah bangga
menara aloq setaq kut

Vote Hans Bernombor 10 Diruangan Komen

! .MiE. ! said...

btol2
jum2 p ICT kt a.s
dgr kta sempoi2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com